Om mig

Jag har varit hästtokig i hela mitt liv och alltid känt att det som är mest fascinerande med hästar är just kommunikationen mellan dem, och kommunikationen mellan hästarna och oss människor. Jag hade turen att växa upp granne med en liten avelsverksamhet och fick som fjortonåring även ett eget litet föl så jag har alltid haft mycket unghästar omkring mig vilket säkert triggat mitt intresse för hur man bäst kan hjälpa hästarna att navigera i vår människovärld. Genom åren har jag provat många olika grenar och träningssätt, men när jag hittade till belöningsbaserad träning föll många pusselbitar på plats. Det är ett träningssätt som verkligen passar mig och som jag upplever att många hästar också gillar och kan finna större trygghet i. Jag hade redan innan försökt ge hästarna mer kontroll över sin situation och i den belöningsbaserade träningen fanns fler tydliga verktyg för hur det kan gå till.

Efter att jag gått ut skolan jobbade jag ett par år med avel, turridning och utbildning av unghästar innan jag utbildade mig till hovslagare på Flyinge 2010-12 och har sedan dess drivit eget företag framförallt med inriktning på hovslageri, men lite hästträning har funnits med från och till. Mitt intresse för just hästträning har också lett till att jag haft många kundhästar som av olika anledningar varit ovana eller obekväma med hovvårdssituationer. Jag tycker att det är spännande att klura ut olika lösningar som gör det tydligare och lättare för hästen. Dessvärre har man inte så bra läge att träna när man är ute hos en kund i egenskap av hovslagare eftersom att det då oftast är viktigt att få till verkning och/eller skoning under besöket och därmed får kompromissa med träningsupplägget. Därför har jag ibland hållit mer renodlade träningar för hästar och deras ägare så att vi verkligen kan grotta ner oss mer i träningen.

2021-2022 går jag OHR+ instruktörsprogram och med tiden har jag väl blivit mer och mer hästtränare, även när det kommer till annat än hovvårdssituationer. Det är verkligen en ynnest att få prata belöningsbaserad hästträning med hästar och deras människor på jobbet!